D- vitamin


A D-vitamin szintén zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.

Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

Mihez szükséges?

  • A kalcium és a foszfor felszívódása
  • A csontképzodés folyamata
  • A kalcium és foszfor beépülése

    A csontok egészséges fejlődéséhez
  • A csontok gyógyulása például törés után
  • A csontritkulás megelőzése.

Miben található meg?

Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok.

Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.

Hiányállapotok

D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel.

A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.


D vitamin



Forrás:http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/d-vitamin



Facebook Like doboz

Facebook Like doboz elhelyezésének lépései.
Fontos! Az alábbi lépéssorozat alapfeltétele, hogy már létrehozta vállalkozásához tartozó Facebook oldalt!


  1. Végezze el a szükséges beállításokat
  2. Facebook Page URL: írja be a Facebook oldalának címét
  3. Írja be a doboz kívánt szélességét (a rendelkezésre álló hely függvényében. Javasolt szélessége a doboznak 160 pixel)